Istoric

  Homorod (în germană: Hamruden, în maghiară: Homoród) este o comună în județul Brașov, Transilvania, România, formată din satele Homorod (reședința), Jimbor și Mercheașa. Băile Homorod (germană Honterusbad, maghiară Homoródfürdő) sunt subordonate comunei.
Aceste Băi nu trebuie confundate cu Băile Homord, Harghita, situate la o distață de 40 km Nord-Est.
Comuna Homorod este formată administrativ din trei localități și anume: Homorod, cu prima atestare documentară în arhivele naționale din anul 1250, Mercheașa, cu prima atestare documentară din anul 1448, Jimbor, cu prima atestare documentară din anul 1432.
Comuna Homorod este situată în partea centrală a României, în așa numită „Depresiune a Homoroadelor”, în extremitatea nordică a județului Brașov. Comuna este situată la o distanță de 4 km de orașul Rupea, unde se poate ajunge pe drumul E60 (Brașov – Târgu Mureș). Distanța față de Brașov este de 62 km, iar față de Sighișoara de 58 km, ceea ce face ca accesul rutier să fie facil în această zonă.
Populația comunei de 2209 locuitori este formată din români, maghiari, germani, rromi și alte naționalități. Suprafața comunei este de 11958 ha, din care o suprafață de 365 ha în intravilanul celor trei localități iar diferența în extravilanul localităților, constituită din terenuri agricole în suprafață de 7410 ha și 4183 ha din terenuri cu vegetație forestieră și cursuri de ape.

Ultima actualizare: 09:29 | 13.06.2024

Sari la conținut