ISTORICUL COMUNEI HOMOROD


Comuna Homorod este formata administrativ din trei localitati si anume:
- Homorod cu prima atestare documentara Ón arhivele nationale anul 1250
- Mercheasa cu prima atestare documentara anul 1448
- Jimbor cu prima atestare documentara anul 1432

Comuna este situata in partea centrala a Romaniei, in sud-estul podisului Transilvaniei in asa numita "Depresiunea Homoroadelor" la o distanta de 4 Km. de vechiul oras Rupea.

Suprafata comunei este de 11.958 ha. din care o suprafata de 365 ha. in intravilanul celor trei localitati iar diferenta in extravilanul localitatilor, constituita din terenuri agricole in suprafata de 7410 ha. si 4183 ha. din terenuri cu vegetatie forestiera si cursuri de ape.

Terenurile cu vegetatie forestiera sunt actualmente proprietatea privata a comunei si se compun cu preponderenta din masa lemnoasa de stejar si fag.

Temperatura medie anuala a zonei comunei este de 8 grade Celsius.

Prin comuna Homorod curg paraurile Homorodul Mare de la E-V, si Homorodul Mic de la E-S.

Fauna cinegetica din padurile comunei este formata dintr-o diversitate de animale ca urs, cerb carpatin, mistret, lupi, vulpi etc.

Populatia comunei este formata din romani, maghiari, germani, rromi si alte nationalitati.

Puternica biserica-cetate de la Homorod a fost construita in a doua jumatate a seolului al.XIII-lea si fortificata in anul 1500, inzestrata cu o bolta de stil gotic si un puternic turn cu o galerie de aparare, find de un mare interes turistic. In anul 1623 cetatea bisericeasca a fost incendiata iar in anul 1626 s-a reconstruit. In anul 1658 cetatea rezista unui asediu al tatarilor din Crimea.

In anii 1802, 1810, 1880, si 1956 au fost efectuate lucrari de restaurare.

Mobilierul acestei biserici cum sunt: altarul, orga, amvonul, sfesnici si stranele sunt executate in stil baroc si dateaza in special din anul 1793. Intreaga constructie a acestei cetati bisericesti este declarata monument istoric. In localitatea Mercheasa situata la o distanta de 5 km. de centrul comunei Homorod exista de asemenea o cetate-biserica construita in secolul XV-lea iar in localitatea Jimbor o cetate de aparare construita Ón secolul al XIV-lea.

Localitatea Homorod este situata intr-o zona pitoreasca la 35 Km. de municipiul Sighisoara si 65 km. de municipiul Brasov, unde se poate ajunge pe drumul national DN 13 Brasov-Tg.Mures.

In aceasta zona la o distanta de 1 Km. de centrul comunei exista o statiune balneo-climaterica de interes local la o altitudine de 460 m. care in momentul de fata nu se gaseste in functiune, este intr-un stadiu avansat de deteriorare necesitind investitii pentru redarea acesteia in functiune. Aceasta a functionat pana in anul 1975. Apa minerala si namolul din vulcanii noroiosi cu un mare continut de sulf, au fost folosite cu mari succese in tratamentul unor afectiuni reomatismale, afectiuni dermatologice, afectiuni endocrine, nevroze astenicea, afectiuni biliare si hepatice afectiuni digetive. Calitatile curative ale apei si namolului sulforos sunt recunoscute atat in tara cat si peste hotare, fiind atestate de specialisti inca din perioada interbelica.

In jurul fostei statiuni exista o superba zona turistica care este cuprinsa in planul General de urbanism cu un plan urbanistic de zona pentru construirea de case de vacanta.

Toate cele trei localitati dispun de toate utilitatile necesare (electricitate, apa potabila, gaze naturaale si televiziune prin cablu).

La nivel de comuna exista o scoala generala, 3 scoli primare, 3 gradinite de copii, un dispensar uman si un dispensar veterinar.

Biserica Beclean


Citeste mai mult!
 
 
Primaria Homorod © 2008
Toate drepturile rezervate
Home | Turism | Istorie | Primarul | Consiliul local | Hotarari | Galerie | Formulare | Proiecte de viitor